Σικελία Ελληνόφωνα χωριά – Καλοκαίρι 2018

sikelia

Πτήση για Μπάρι & επιστροφή από Κατάνια χωρίς περιττά χιλιόμετρα

Μοναδική εμπειρία
Ζήστε τη μοναδική εμπειρία του Ελληνικού πολιτισμού

Στην επίσκεψη μας στη Στερνατία, που είναι ένα από τα 9 Ελληνόφωνα χωριά της Μεγάλης Ελλάδας, όπου υπάρχουν ακόμα πολλοί κάτοικοι που ομιλούν με περηφάνια την ιδιωματική διάλεκτο “γκρίκο” που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελληνική γλώσσα, έχουμε εξασφαλίσει να ξεναγηθούμε στο πολύ ενδιαφέρον παλιό ελαιοτριβείο και μετά από μια σύντομη περιήγηση θα καταλήξουμε στο χώρο, όπου στεγάζεται ο σύλλογος CHORA-MA, όπου κάτοικοι θα απαγγείλουν για μας ποιήματα στη γρεκάνικη γλώσσα και θα μας παρουσιάσουν το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν για την διάσωση αυτής της υπέροχης ποιητικής γλώσσας και της παράδοσης που την συνοδεύει. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που μας γεμίζει συγκίνηση και περηφάνια για το μεγαλείο της Ελλάδας που άφησε βαθύ και ανεξίτηλο αποτύπωμα σ’ αυτό το κομμάτι της Ν. Ιταλίας, όπου κυριάρχησε για πολλά χρόνια. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τις πασίγνωστες αρχαίες ελληνικές αποικίες, με πτήση για Μπάρι ώστε να δούμε το γραφικό Αλμπερομπέλο, τα ελληνόφωνα χωριά και τον Τάραντα και μετά τον γύρο της Σικελίας επιστρέφουμε χωρίς περιττά χλμ από την Κατάνια.

Πρόγραμμα εκδρομής

1η ημέρα: ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ - ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΠΑΡΙ – ΑΛΜΠΕΡΟΜΠΕΛΟ - ΛΕΤΣΕ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», έλεγχος και πτήση για τη νοτιο-ιταλική πόλη Bari, παλιά ελληνική αποικία στην περιφέρεια της Απουλίας. Θα κατευθυνθούμε αρχικά στο Αλμπερμπέλο, το χωριό που μοιάζει με σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Περιήγηση στα γραφικά σοκάκια του χωριού για να δούμε τα κατάλευκα σπίτια με τις χαρακτηριστικές πυραμιδωτές, θολωτές ή κωνικές σκεπές από ασβεστολιθικές πλάκες (τους περίφημους τρούλους) στολισμένες με αποτροπαϊκά σύμβολα (ήλιους, σταυρούς, ζώδια κ.λπ.). Τον 16ο αιώνα ήταν ένα μικρό φέουδο υπό τον έλεγχο της οικογένειας Acquaviva. Τότε άρχισαν να χτίζουν οι πρώτοι trulli παράξενα οικοδομήματα με κωνικό σχήμα. Το χωριό θυμίζει καταφύγιο των Επτά Νάνων από το παραμύθι της Χιονάτης. Σύμβολα χριστιανικά, αλλά και παγανιστικά είναι παντού στις σκεπές και στους δρόμους. Η εκκλησία του Άγιου Αντώνιου έχει την ίδια αρχιτεκτονική. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας για την περιοχή της πρωτεύουσας του Μπαρόκ, το Λέτσε. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

2η ημέρα: ΛΕΤΣΕ - ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ (Grecia Salentina) - TΑΡΑΝΤΑΣ - ΡΗΓΙΟ

Αφού πάρουμε το πρωινό μας, αναχωρούμε για την καρδιά της ελληνόφωνης παρουσίας. Είναι μια περιοχή νότια από τη πόλη του Λέτσε, βρίσκεται στη χερσόνησο Σάλεντο, κατοικείται από τους Γκρίκο, οι οποίοι μιλούν την ελληνική διαλεκτό των Γκραικάνικων η Κατωιταλικών. Αποτελείται από 11 χώρια ανάμεσα στα όποια είναι τα Καλημέρα, Μαρτάνο, Ζολίνο, Στερνατία. Σύντομη περιήγηση και γνωριμία με τους κατοίκους. Θα συνεχίσουμε για τον Τάραντα, αποικία της Σπάρτης στη Νότιο Ιταλία. Ιδρύθηκε το 706 π.χ. και στη συνέχεια πήρε το όνομά του γιου του Ποσειδώνα και της τοπικής νύμφης. Η πόλη έχει αναπτυχθεί πάνω σε μια μικρή νησίδα στο εσωτερικό της τοπικής λιμνοθάλασσας. Σήμερα είναι σημαντικό λιμάνι και κύρια βάση του ιταλικού Στόλου. Θα δούμε τον Καθεδρικό ναό, τμήμα του οχυρωματικού συστήματος της πόλης και όσοι επιθυμείτε επίσκεψη στο αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο. Το ταξίδι μας συνεχίζεται με τις νοτιοδυτικές περιοχές της ιταλικής χερσονήσου. Θα περάσουμε από το Μεταπόντιο, τη Σύβαρη, τη Κοζέντσα και το απόγευμα άφιξη στο Ρήγιο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

3η ημέρα: ΡΗΓΙΟ - ΒΙΛΛΑ ΣΑΝ ΤΖΟΒΑΝΙ - ΚΕΦΑΛΟΥ - ΠΑΛΕΡΜΟ

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας. Θα έχουμε μια σύντομη περιήγηση στο Ρήγιο, το οποίο βρίσκεται στην παλιά Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) και ιδρύθηκε το 720 π.χ. στην Καλαβρία. Οι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν από την Εύβοια και το πρώτο όνομα της πόλης ήταν Ερυθρά. Βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση στον πορθμό της Μεσσήνης. Συνεχίζουμε για τις βόρειες ακτές της Σικελίας το νησί με τα έντονα χρώματα, τα υπέροχα κεραμικά και την πλούσια ιστορία. Επόμενη στάση η γραφικότατη Κεφαλού, όπου θα επισκεφθούμε τη γραφική Πιάτσα Ντουόμο και τον νορμανδικό Καθεδρικό Ναό (12ος-15ος αι.), με τα βυζαντινά ψηφιδωτά. Εδώ η Δύση συναντά την Ανατολή στην τεχνοτροπία και αρχιτεκτονική. Συνεχίζουμε για το Πάλερμο. Η πόλη είναι χτισμένη σε μαγευτική τοποθεσία, στους πρόποδες του Βουνού Πελεγκρίνο. Υπήρξε αποικία των Καρχηδονίων, ενώ οι Φοίνικες και οι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σαν σταθμό στα ταξίδια τους. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

4η ημέρα: ΠΑΛΕΡΜΟ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΟΛΗΣ - ΜΟΝΡΕΑΛΕ

Πρωινό και ξεκινάμε την ξενάγηση μας. Η πόλη είναι χτισμένη σε μαγευτική τοποθεσία, στους πρόποδες του Βουνού Πελεγκρίνο. Υπήρξε αποικία των Καρχηδονίων, ενώ οι Φοίνικες και οι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σαν σταθμό στα ταξίδια τους. Η περιήγησή μας θα αρχίσει από το Βασιλικό Παλάτι – έδρα των Νορμανδών βασιλέων της Σικελίας και σήμερα του Κοινοβουλίου της και θα συνεχιστεί με τον Καθεδρικό Ναό, την Πιάτσα Πρετόρια με το «Σιντριβάνι της Ντροπής» , το μέγαρο της Γερουσίας και την εκκλησία της Μαρτοράνα με τα περίφημα βυζαντινά. Θα δούμε τα δυο θέατρα της πόλης Politheama και Massimo, χαρακτηριστικά μνημεία από την αραβική, νορμανδική και ισπανική παρουσία στην πόλη και την ιστορική διασταύρωση ανάμεσα στη via Makenda – via Roma με τα εντυπωσιακά αγάλματα. Η πόλη έχει δυο καθεδρικούς ναούς αριστουργήματα της νορμανδικής αρχιτεκτονικής, έναν στο ιστορικό κέντρο έναν στο λόφο του βασιλιά Μονρεάλε (6.000τμ) με θαυμάσια ψηφιδωτά βυζαντινής τέχνης. Το απόγευμα θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να επισκεφτούμε την αγορά της πόλης και να περπατήσουμε στα γραφικά δρομάκια. Διανυκτέρευση.

5η ημέρα: ΠΑΛΕΡΜΟ - ΑΚΡΑΓΑΝΤΑΣ - ΤΑΟΡΜΙΝΑ - ΚΑΤΑΝΙΑ

Πρωινό και ξεκινάμε για το νότιο τμήμα της Σικελίας και τη φημισμένη κοιλάδα των ναών. Στον Ακράγαντα μια από τις επιφανέστερες πόλεις της αρχαίας Μεγάλης Ελλάδας θα θαυμάσουμε τους 10 ιστορικούς ναούς από τον 5ου αιώνα π.χ. Το ιστορικό κέντρο ανήκει στα μνημεία Παγκοσμίας Κληρονομιάς της UNESCO. Η πόλη ιδρύθηκε γύρω στο 580 π.χ ως αποικία της Γέλας. Εδώ γεννήθηκε ο Εμπεδοκλής σημαντικός προσωκρατικός φιλόσοφος. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας στην περιοχή που βρίσκεται ένα από τα ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης, η Αίτνα στα 3330 μετρά, στους πρόποδες της οποίας είναι κτισμένη η γραφική και αριστοκρατική Ταορμίνα με την υπέροχη πανοραμική θέα στο Ιόνιο. Το σημαντικότερο αξιοθέατο είναι το αρχαίο ελληνικό θέατρο, κατασκευασμένο τον 3Ο π.χ αιώνα από τον Ιερών Β΄. Πάνω από 14 αιώνες μιλούσαν ελληνικά. Εδώ ο Γκαίτε αναζητούσε την ψύχη της Ελλάδας. Καταλήγουμε στην Κατάνια. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

6η ημέρα: ΚΑΤΑΝΙΑ - ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ - ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Πρωινό και αναχώρηση για τη νοτιοανατολική Σικελία. Σήμερα θα επισκεφτούμε την σημαντικότερη ελληνική αποικία στη Σικελία – την πατρίδα του Αρχιμήδη τις περίφημες Συρακούσες. Ιδρύθηκε από Κορίνθιους και Τενεάτες αποίκους. Η πόλη ήταν στολισμένη από θαυμάσια ανάκτορα και περίφημους ναούς της Αρτεμίδας, της Αθηνάς, από την κρήνη Αρέθουσα και το περίφημο θέατρο. Τα νομίσματα της που σώθηκαν είναι αληθινά καλλιτεχνήματα. Θα δούμε την Ορτυγία, το αυτί του Διονυσίου και το κάστρο του Μανιάκη. Τελειώνοντας αυτό το υπέροχο ταξίδι μαςκαι έχοντας μαζί τα όμορφα τοπία μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής.

Highlights:

  • Αίτνα
  • Messina
  • Siracusa
  • Taormina

Συνοδός: 

Συνοδός μας σε αυτή την εκδρομή είναι ο Πάνος ο οποίος γνωρίζει αυτές τις περιοχές ίσως καλύτερα και από τους τοπικούς! Θα τον συναντήσουμε στο αεροδρόμιο και θα είναι συνεχώς μαζί μας φροντίζοντας για τις περιηγήσεις και κάθε λεπτομέρεια του ταξιδιού.

Tips:

Η σικελική κουζίνα είναι παραδοσιακή αλλά ταυτόχρονα γεμάτη εκπλήξεις, κυρίως λόγω των επιρροών των διαφόρων λαών που πέρασαν από το νησί στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του. Οι Άραβες έφεραν το κους κους και τις σταφίδες, οι Ισπανοί τα λουκάνικα και τα τηγανητά. Προτιμήστε τις μικρές trattorie της γειτονιάς. Δοκιμάστε γευστικές μακαρονάδες με σαρδέλες, κρεατικά ή λαχανικά, ρεβυθοκροκέτες και τη σικελιάνικη πίτσα. Έχουν επίσης πολύ καλό καφέ, είναι απαιτητικοί σαν όλους τους Ιταλούς! Δοκιμάστε granita al cafè που είναι γρανίτα με καφέ και σαντιγί και gran caffe, δηλαδή καπουτσίνο χωρίς γάλα.

Αναφορικά με το Παλέρμο έχετε στον νου σας τα εξής:

*Να είστε προσεκτικοί γιατί στη La Vuicciria- στο παζάρι- κυκλοφορούν πορτοφολάδες!

* Τα ταξί στο Παλέρμο είναι αρκετά ακριβά, ιδίως τα βράδια ή αν έχετε πολλές αποσκευές. Να συμφωνείτε πάντα την τιμή πριν από την κούρσα.

* Υπάρχουν περισσότερα μουσεία αν θέλετε να δείτε, όπως η Galleria Regionale Siciliana, το Museo delle Marionette «A. Pasqualino” και το Museo d’Arte Islamica στο Castello della Zisa

* Λατρεύουν ακόμα τα παλιά τρίκυκλα της δεκαετίας του 60 και 70, τα κατσαριδάκια που κατέκλυσαν την Ιταλία μετά τον πόλεμο, και τις seventies vespas

* Οι παραλίες στο νότο είναι πολύ καθαρές αλλά πολύ ρηχές και αναξιοποίητες εντελώς

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

-Αεροπορικά εισιτήρια
-Διαμονή σε επιλεγένα ξενοδοχεία 4*
-Πρωινό
-Περιηγήσεις – ξεναγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδρομής
-Έμπειρο αρχηγό – συνοδό του γραφείου
-Ασφάλεια αστικής ευθύνης / Επαγγελματικής ευθύνης.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
Φόροι αεροδρομίου, φόροι πόλεων, είσοδοι μουσείων και ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟ